Flex minder flex, vast minder vast – WAB

doorDaniëlle Leliënhof | Hof van Consultancy

Flex minder flex, vast minder vast – WAB

Verlenging proeftijd van de baan

Woensdag waren er al geluiden dat het voorstel van het kabinet om de proeftijd bij arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd te verlengen naar vijf maanden, onvoldoende steun zou vinden. In het kamer debat van gisteren bleek dat dit ook realiteit te zijn.

Dat dit voorstel uiteindelijk geen doorgang zal vinden, zal niemand die de ontwikkelingen heeft gevolgd verbazen. Eerder was er al stevige kritiek op dit plan van de oppositie en de vakbonden. Ook de Raad van State heeft haar bedenken al eerder geuit. Het voorstel om de proeftijd te verlengen is onderdeel van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB), een reeks voorstellen om de arbeidsmarkt te hervormen en het verschil tussen een vaste aanstelling en flexibel werk te verkleinen.

Het volgende doelwit

Nu duidelijk is dat de proeftijd van vijf maanden bij een contract voor onbepaalde tijd van de baan is, lijken de pijlen van de oppositie gericht op de cumulatiegrond in het ontslagrecht. Op dit moment kan een werkgever de arbeidsovereenkomst van een medewerker opzeggen, wanneer één van de ontslaggronden van artikel 7:669 BW (de zogenaamde a t/m h gronden) voldoende wordt aangetoond. In het wetsvoorstel van minister Koolmees (Sociale Zaken) mogen die gronden gecombineerd leiden tot een gerechtvaardigde opzegging.

En nu?

Of het sneuvelen van het proeftijd voorstel groot effect zal hebben voor de andere onderdelen uit de Wet Arbeidsmarkt in Balans, zal volgende week dinsdag blijken. Dan zal er door de Tweede Kamer over deze wet gestemd zal worden. Dat er weinig steun van de oppositie is voor de WAB, is voor die stemming niet doorslaggevend. Veel interessanter wordt de stemming in de Eerste Kamer waar de coalitie op dit moment nog een meerderheid heeft van één zetel. Echter zouden de verhoudingen in de Eerste Kamer er na de Senaatsverkiezingen van 27 mei aanstaande, heel anders uit kunnen zien.

In het plenaire debat gisteren was de toon duidelijk. Flex lijkt minder flex te worden, maar wordt vast ook minder vast? De tijd zal het leren.

Zelf geen tijd om de ontwikkelingen op de voet te volgen maar wel behoefte aan relevante updates? Benieuwd wat de voorstellen uit de Wet Arbeidsmarkt in Balans voor uw organisatie betekenen? Ik ondersteun ondernemingen hier graag in. Vragen over mijn dienstverlening? Neem contact op of kijk op www.hofvanconsultancy.nl


Over de auteur

Daniëlle Leliënhof | Hof van Consultancy administrator

Na bijna 10 jaar ervaring als arbeidsjurist en als manager van een shared service center in loondienst, heb ik Hof van Consultancy opgericht. Mijn persoonlijke drijfveer voor het voeren van deze organisatie is de liefde voor mijn vak. Human Resources, en dan zeker de juridische kant, is een speeltuin voor iedereen die geïnteresseerd is in mensen en rechten. Hier het beste uithalen voor zowel werkgever als werknemer, is een uitdaging die ik iedere dag graag aanga voor mijn klanten.

Geef een reactie

Contact

Hof van Consultancy
Isaac Hubertstraat 114
3034 CT Rotterdam

Tel: 06 51 664 025
E-mail: info@hofvanconsultancy.nl

Kvk: 72997621