Wat een cadeautje!

doorDaniëlle Leliënhof | Hof van Consultancy

Wat een cadeautje!

Begin vorige week vroeg iemand mijn advies over zijn loon. De meneer in kwestie werkt al ruim elf jaar voor hetzelfde bedrijf en had het gevoel dat zijn loon niet klopte. Hij had zelf de cao zelf al een keer geraadpleegd, maar kon zijn vinger niet op de zere plek leggen.

Loonvordering

Een klant die ik vorig jaar heb geholpen met een loonvordering, heeft deze meneer geadviseerd contact met mij op te nemen. Vorige week sprak ik meneer tijdens een intakegesprek. In dit gesprek gaf hij aan het eigenlijk niet eens te zijn met zijn functie indeling, omdat hij op basis van die indeling volgens hem te weinig verdiende. Bovendien gaf hij aan dat zijn werkzaamheden veel uitgebreider waren dan zijn functieprofiel in de cao. Op basis van zijn dagelijkse werkzaamheden, zou hij minimaal twee schalen hoger ingedeeld moeten zijn.

Met zijn verhaal en papieren dossier op zak, ben ik gaan graven. Het resultaat van deze expeditie gaf voldoening. Niet alleen was het heel plausibel om de functie indeling betwisten, maar ook als de juiste functie indeling was toegepast, waren er toch vorderingsmogelijkheden.

De werkgever zal dus sowieso een nabetaling moeten doen.

De cao die voor deze meneer van toepassing is, kent namelijk voor de schaal waarin hij valt een toeslag voor alle gewerkte uren boven de contracturen. In dit concrete geval werkt meneer ca. 60 uur per maand meer dan de overeengekomen arbeidsomvang. Over deze uren is dus een toeslag verschuldigd. De werkgever zal dus sowieso een nabetaling moeten doen. Op basis van een foutieve functie indeling, of op basis van niet uitbetaalde toeslagen.

Verjaringstermijn loonvordering

Voor mij nu de schone taak om uit te rekenen wat voor mijn cliënt de beste vordering is. Gelukkig voor mij, en minder voor meneer, hoef ik maar vijf jaar terug te rekenen. Voor loonvorderingen geldt namelijk een verjaringstermijn van vijf jaar (3:307 BW).

Dus, twijfel je ook aan de correctheid van je loon? Wacht niet te lang en neem contact op, ik help je graag verder!

Disclaimer: in deze post zijn alle gegevens met betrekking tot mijn cliënt aangepast wegens privacy overwegingen. Dit verhaal is met uitdrukkelijke toestemming geplaatst.

Over de auteur

Daniëlle Leliënhof | Hof van Consultancy administrator

Na bijna 10 jaar ervaring als arbeidsjurist en als manager van een shared service center in loondienst, heb ik Hof van Consultancy opgericht. Mijn persoonlijke drijfveer voor het voeren van deze organisatie is de liefde voor mijn vak. Human Resources, en dan zeker de juridische kant, is een speeltuin voor iedereen die geïnteresseerd is in mensen en rechten. Hier het beste uithalen voor zowel werkgever als werknemer, is een uitdaging die ik iedere dag graag aanga voor mijn klanten.

Geef een reactie

Contact

Hof van Consultancy
Isaac Hubertstraat 114
3034 CT Rotterdam

Tel: 06 51 664 025
E-mail: info@hofvanconsultancy.nl

Kvk: 72997621